Alt en ny båteier bør vite

Å legge ut på vannet på en herlig sommerdag i sin nye båt er noe mange drømmer om.  Ofte bruker man tid på å lete på nettet blant utallige brukte og nye båter for å finne den rette. Når man så har funnet den rette båten, så er det bare å se frem til varme dager. Vel, så lenge du har vært fornuftig i prosessen frem mot kjøpet og like etter. Det er nemlig en del praktiske ting som må tas hånd om. Lese videre for å få detaljene.

Heftelser

De av oss av som har kjøpt bruktbiler eller andre større gjenstander privat kjenner godt til at det kan være heftelser på gjenstanden. Dette betyr kort og godt at den tidligere eieren kan ha brukt gjenstanden som sikkerhet for et lån eller annet. En slik forpliktelse forsvinner ikke med en ny eier, men vil være knyttet til gjenstanden. Så i verste fall kan du som ny eier bli møtt med et krav om å tilbakebetale den heftelsen som er på gjenstanden.

For å sjekke dette så må du kontakte enten Løsøreregisteret i Brønnøysund eller Skipsregisteret hvis båten er registrert der. Du må ha detaljer som fødselsnummer eller registreringsnummer for å hente informasjonen.

Kontrakten

En båt er ikke rimelig, ofte koster den like mye som en bil. Dette er mye penger og det er en stor risiko. Derfor er det viktig å sørge for at dere har en god kjøpskontrakt. Her skal både selger og kjøper skrive inn det de er enig om. Dette inkluderer kjøpesum, registreringsnummer og andre viktige detaljer. Hvor detaljert en slik kontrakt må være er selvsagt opp til den enkelte.

For svært dyre båter så kan det være lurt å tegne en forsikring, noe lignende eierskifte forsikring som man kan tegne ved salg og kjøp av bolig. Det er ikke alle forsikringsselskaper som tilbyr dette, men det er absolutt verdt å bruke litt tid på å finne ut av dette.

Registering i småbåtregistret eller i NIS-NOR

Det er viktig å få registret båten for da har man etablert eierskap og ikke minst, det er nyttig hvis båten skulle bli stjålet. Det er to muligheter; småbåtregisteret eller NIS-NOR. De aller fleste trenger ikke noe annet enn småbåtregisteret, men for større båter så må man gå til NIS-NOR. Sistnevnte innebærer en omfattende juridisk prosess. Fordelene er at når båten er registrert så kan man faktisk bruke båten som sikkerhet og den blir registrert som en eiendom. Noe som kan være viktig hvis du må låne penger for å kjøpe båten. Jeg anbefaler at du tar en telefon til NIS-NOR før du begynner prosessen og hører hva de anbefaler. Min erfaring er at de er kunnskapsrike og svært hjelpsomme. Sjekk ut www.sdir.no for å finne alle kontaktdetaljene.

Skal du registre båten i småbåtregisteret så er dette også en prosess, men den er enklere. Mer informasjon om det finner du på www.nssr/sbr/

 Forsikring

Overraskende mange glemmer å forsikre båten sin, selv om båten er dyr. Hvorfor dette sitter så langt inne vet jeg ikke. Jeg kan bare understreke at det er svært viktig å få forsikret båten. Uforutsette ting kan skje, slik som at man kjører på et skjær eller at noen bryter seg inn. Hvert år så er det mange båteiere som opplever at båtmotoren blir stjålet. Uten forsikring så må man selv erstatte tapet.

Teknisk utstyr

Teknisk utstyr

Det blir stadig vanligere å ha mye teknisk utstyr i en båt. Dette inkluderer forskjellige praktiske hjelpemidler som gjør det tryggere å føre båten. I tillegg så er de fleste av oss blitt nærmest avhengig av å ha med oss mange elektroniske dingser ut på sjøen.

Dette krever at man tenker seg godt om og ser nærmere på eventuelt ekstrautstyr.

Personlig så elsker jeg å sette meg ned på kvelden og spille litt på www.123spill.no eller www.pokerstarscasino.com før jeg legger meg. Så jeg har installert ekstra batteri og kjøpt et abonnement hos www.ice.no som stort sett gir meg forbindelse over alt. Jeg er gjerne ute med båten i flere dager i strekk og da må jeg kunne lade opp alle dingsene mine.

Hvis du bare bruker båten til å fiske eller være ut på dagsturer så har du antagelig ikke et slikt behov. Men det er viktig å snakke med en ekspert hvis du ikke er svært komfortabel med installasjon av teknisk utstyr. For båtens navigasjonsutstyr, radio, målere og alt annet trekker mye batteri. Så båten vil i utgangspunktet kun være dimensjonert for dette, spesielt hvis det er en gammel modell.

Ikke vent med å sjekke det tekniske utstyret, legg dette høyt på listen over ting som må gjøres. Legg inn litt ekstra i budsjett så du er sikker på at du har råd til å få installert det nødvendige utstyret for å ha gode dagsturer eller flere dagers ferie om bord i båten.

Gjør det riktig fra starten

Gjør det riktig fra starten

Følger du alle disse rådene så vil du garantert få mange gode opplevelser ute på vannet, med din nye båt.

Tags:

Del dette innlegget