Båter for alle – del 2

Da fortsetter jeg med og se på båtbyggere i Norge som produserer stort sett hverdagsbåter for de fleste. FLAKKAVÅG BÅT ligger på Tysnes ved Onarheim produserer tre båter av merket Plattgatter, Oselver, Færingen og Strandebarmer. Båtene blir produsert i lerk, furu og mahogni. Størrelsen på båtene er fra 18 til 32 fot. KAI LINDES TREBÅTBYGGERI produserer tradisjonelle trebåter, det er fritidsbåter som har de beste egenskaper som trygge, raske, stødige og lett håndterlige. Det produseres mest klinkbygde båter som nordlandsbåter, prammer, spissbåter og joller. Men de tar på seg større prosjekter også som foreksempel en 23 fots sjark på bestilling. Som de fleste trebåt produsentene tar de også på seg reperasjoner av det meste innen trebåt.

RISØR TREBÅTBYGGERI ble stifter av 4 unge båtbyggere i 1979. De satset på Colin Archers seilskøyter som sitt varemerke. De var kjent for sin sjødyktighet og er spesielt velseilende. De klassiske spissgatterne og skøytene gir seilere verden over en følelese av seilerglede og trygghet. Det bygges fra 32 til 49 fots båter her da lokalene er beregnet til max 50 fot. Det blir også produsert mindre bruksbåter som Grimstadjolla, Risørfæringen, rosjekter og folkebåter her. For de større båtene de tar inn for reparasjoner har di leid lokaler på Moen, Der kan de ta imot båter opp til 100 fot. GRØNØY BÅT som ligger på Engavågen har Glassfiber – plast båter i sin produksjonsliste. Som joller, Fiskebåter og cabincruisere. Disse båtene kan også leveres som halvfabrikat, da kan man velge løsninger som passer en selv best. SKANDINAVIA MARINE ved Rolfsøy har blandt annet Stormway i sin produksjon. De tilbyr også ZEE, Emili og Italmar båter. Dette er båter som er beregnet på fart. Som foreksempel RIB Event som man kan ha opp til 600 hk motor med en toppfart på 70 knop går det unna. Eller en F-26 Icon med 550 hk motor og samme toppfart ca 70 knop. Her er det mange modeller og velge mellom.

SKIPSPLAST ved Evje ble ettablert i 1957 av Roald Skibsrud. Her er det plastbåter fra 18 til 23 fot som blir produsert. Etter over 50 år har det blitt produsert og solgt over 14.000 båter. Båtene blir også solgt i Tyskland, Grønland, Danmark og Sverige. Dette er båter i mellom størrelsen av type day og cabincruisere. Her utføres det og reperasjoner og vedlikehold. TRESFJORD Som ble stiftet i 1914 er vel en av de eldste båtbygger firmaene i Norge. Her er det stort sett bare cabincruisere som blir produsert. VIKNES BÅT OG SERVICE A/S ved Florvåg produserer plastbåter i mellomklasse størrelsen. Den første egenkonstruerte båt ble lagd i 1989 og fikk navnet Viknes 770 Combi og var på 25 fot. Modeller som Viknes og Skilsø i fra 8 til 12 meter, her er det for det meste cabincruisere som blir produsert. Da de i 2011 kjøpte produksjons rettigheter og former til Skilsø fikk de en stor mulighet til å utvide sin bedrift. Dagens Skilsø er nå utviklet av Vikenes og produseres i dems lokaler.

Det ble litt om noen av de Norske båtprodusentene som har ett godt utvalg av bruksbåter for de fleste bruksområder. Følg med videre.

Tags:

Del dette innlegget