Båter for alle

Da har jeg sett på de forskjellige typer båter som er mest brukt til race, regattaer og andre vannsports konkuranser. Nå skal jeg gå litt inn på den mere hverdags båten som passer de fleste. Fra de minste som joller og oppover. Tar for meg noen av de norskproduserte båtene først.

HVERDAGSBÅTER

Ett kjent merke er HANSVIK, som holder til på Rørvik i Nord Trønderlag. De har produsert båter i over 40 år med en produksjon på ca 300 båter i året har de ett relatift stor andel av det Norske markedet. Det lages alt fra små joller til flotte day crusere og cabin crusere. De har også flotte fiskebåter av diverse slag. Så har vi NIDELV som holder til i Evje. De startet opp i 1966 med plastbåtproduksjonen i Arendal. De satser mere på Day cruisere og cabincruisere. Den trolig mest kjente modellen er Nidelv 24 som ble lagd i over 3000 eksemplarer. Produksjonen ble i 2010 flyttet til Kina for lavere byggekostnader.

Neste merke er TOBIAS som holder til på Austerheim. Også de har et bra utvalg båter, fra robåter til Cabincruisere og fiskebåter fra 18 til 33 fot. De har holdt på i over 45 år. ASKELADDEN er ett vel så kjent Norske båtmerke. Med 14 forskjellige modeller fra 4 til 10 meters lengde er det vel litt for enhver sin smak og behov. Askeladden båtene er nå blitt produsert i over 95.000 eksemplarer og blir solgt i 10 forskjellige land. De hadde oppstart i 1911 i Hagavik. SAGABOATS er også ett kjent navn i Norge, med over 50 år med egenproduksjon har de solid erfaring. Saga har stort sett bare day og cabin cruisere i sin produksjons liste. AGDER BOAT med merket Scand som holder til på Fevik. Også de satser på day og cabincruisere. Scanboat ble grunnlagt i 1976 i Arendal, De ble kjøpt opp av Agder boat i 2012 med alle rettigheter og alle former, de har videreutviklet båtene til det de er i dag.

NOR STAR BOATS på Krøgenes satser på cabincruisere, med sin største model Norstar 950 som er 30 fot lang. Kanskje ikke det mest kjente merket i Norge men med flotte båter. NORDLANDSBÅT som holder til på Kjerringøy driver utelukkende med tre båter. De har 10 båt typer i sin produksjon fra 15 til 45 fot. Foruten båtproduksjon er de store også på reperasjoner av det meste som finnes av tre båter. Også familiebedriften DJUPEVÅG BÅTBYGGERI som holder til på Norheimsund har trebåter som sitt felt. Det var i 1947 at Lars Djupevåg startet sitt selskap, da med klink bygde båter. De har i dag 15 ansatte og en produksjon på over 15 nybygg de siste 5 årene, fra 27 til 60 fots båter. Også de driver med vedlikehold og reperasjoner av gamle båter.

DOLVIK BÅTBYGGERI ble stiftet i 1990 og er i dag en av West Europas ledende mahogani båtbyggere. De produserer for det meste Yachts og super yacht. Med hovedkontor i Strusshamn har de utviklet seg og har nå i dag avdelinger i Usa og i Russland.

Jeg lar Dolvik bli den siste i dag. Men fortsetter videre neste artikkel, så bli med videre.

 

Tags:

Del dette innlegget