BÅTER – SPEED BÅTER – KANOER OG SEILBÅTER

Etter å ha vært innom småbåt race for nybegynnere og litt om di store formel 1 båtenes forskjellige typer race, skrog og motortyper. Muligens de mest vanlige race båtene. Nå skal jeg se litt på andre varianter av race som foregår på vannet.

KANOER

Dragebåt er en type kano med opp til 50 personer ombord, den har en smal og lang kropp. Her er det vanlighvis en tromme som hjelper manskapet og holde takten. Så det er vel trommisen som er en av de viktigste personen ombord som setter takten etter farten på konkurentene. En annen type kano det konkureres i er utrigger kano. Den har patonger på sidene. Det mest vanlige her er tre til fire personer. Men finnes i større varianter. Dette er en sport som har sin opprinnelse fra Polynesia men har nå vokst seg utenfor landets grenser og har en stor fan skare rundt om i verden.  Så har vi de litt mere kjente kano/kajakk konkuransene. Singel, dobbel og firer kano/kajakk. Det finnes turløp, som kanskje ikke krever så mye av padleren. Slalåmpadling, sprintpadlingog elvepadling for å nevne noen.

ANDRE TYPER RACINGBÅTER

Så har vi jetsprint båter. Dette er hurtiggående små båter beregnet på to personer. Istedet for propeller blir den drevet av vannjet. Ved å trekke inn vann opp fra undersiden av båten og inn i en jet pumpe som blir kastet ut gjennom en dyse på baksiden av båten. Dette er en type race som foregår på samle kanaler og grundt vann.

En annen type populært båtrace er Hydro. Det er bare en liten del av skroget som har kontakt med vannet, planing kalles det. Dette foregår gjerne på elver og innsjøer. Det finnes til og med en racingklasse for yacht, det er løp som foregår på ett par timer opp til flere mnd. Her er det også seilbåter i mange størrelser som stiller opp til start.

SEILBÅTER

Der er mange klasser det konkureres i med seilbåter også. Alt fra små en persons båt til store yacht`er. Disse racene kalles regatta. Alt fra 20 til 200 nautiske mil da gjerne innenskjærs. Det vanligste er baneseilas på innsjøer og nære kysten på ca 20 nautiske mil. Det skilles mellom havseilere med overnattings muligheter og tur seilere, som igjen er delt opp i mindre klasser. De nasjonale klassene er: oselvar, andunge, kragerøterne, killing, knarr, grimstadjolle, IF båt og express. I de internasjonale klassene finner vi: drake, snipe, H båt, optimistjolle og yngling som er på 5,5 meter. Det er litt mere infløkt regelverk på seilbåter, tenker da på mål regler. Her telles vekt, bredde, lengde og seilføring mm. Det settes inn i en komplisert formel, så det er ikke alltid førstemann over målstreken som er vinneren.

HISTORIE

Litt historie om regatta seiling. Det var på 1600 tallet i Nederland det hele begynte. Kong Karl den 2 tok med seg sporten til Enland i 1660. Og den første seilforeningen ble stiftet i 1720 i Irland som fikk navnet The Water Club of Cork Harrbour.Det ble etterhvert seks seilforeninger i England på slutten av 1700 tallet. Den første nordiske foreningen ble den Svenske Kungliga egel Sellskapet. Som ble stiftet i 1830.

Det ble litt om seilingens historie. Følg med videre og se hva som skjer i neste innlegg.

Tags:

Del dette innlegget