ENGELSKE VERFT OG BÅTPRODUSENTER

Da har vi sett på en god del båter og produsenter rundt omkring i Europa, både rimelige familiebåter og store dyre yachter i millionklassen. Vi fortsetter der vi avsluttet i forrige artikkel, nemlig i England og ser litt mere på hva de har og tilby.

England

Vi starter med et gammelt firma i fra 1870 tallet, Alexander Robertson & Sons. Det startet med et lite verksted hvor de reparerte båter, men etterhvert begynte de og produsere trebåter selv og ble fort kjent for sine båter med høy kvalitet.

Suksessen gikk videre selv under den første verdenskrig hvor de klarte og produsere over 55 båter, selv under de vanskelige tidene etter krigen klarte de også og holde bedriften oppegående selv om det var vanskelig til tider.

Interessen for yacht regattaer tiltok rundt på 30 tallet blandt rikfolket og det benyttet Robertson seg av og startet med og bygge raske seilbåter. Dette fortsatte han med i årene fremover og suksessen var et faktum.

Da bedriften ble solgt i midten av 60 tallet kunne han notere seg over 500 båter som han hadde lagd.

Bowman Yachts ligger i Cornwall, her er det en del dyrere båter igjen. Med både morotbåter og seilbåter i sitt program har de en del og velge mellom. Firmaet ble slått i sammen med konkurenten Rival Yacht i begynnelsen av 2000  og begge typer båter fortsatte under navnet Bowman.

Varne Boats som ligger i Essex produserer seilbåter i forskjellige størrelser. Firmaet ble etablert i starten på 70 tallet ved Canvey Island men ble flyttet til Essex etter kort tid. Walter Standing var mannen bak Varne Boats, med båter som Varne folkboats, Varne 27, Varne 850 og Varne 36. Dette var båter til både familie bruk og for de litt mere pengesterke.

RS Sailing er et amerikansk merke men med egen produksjon i England, de har også avdelinger spredt rundt omkring i verden. Her er det stort sett seilbåter som de har spesialisert seg på, da med hovedtyngde på konkuranse båter helt ned til singel klassen. Her finner du også enkle seilbåter i familieklassen til en overkommelig pris.

Prinsess Yacht som ligger i Plymouth med oppstart der i midten av 60 tallet. Her er det lukseriøse båter det er snakk om, fra 40 og opp til 130 fot lange. Disse Yachtene oser av luksus og kvalitet, noe som gjennspeiles av prisen på disse, her trenger man en velfylt konto for og kjøpe båt. Men flotte er de og men kan jo gjerne drømme, det er ihvertfall gratis.

Firmaet gikk inn i en internasjonal gruppe av luksus merker i slutten av 2000 tallet, som ledes av LVMH som er forkortelsen for Moet Hennessy- Louis Vuitton S.A

Topper Internasjonal som har hovedkontor i Kent satser på seilbåter og catamaraner. Disse seilbåtene er for det meste beregnet for konkuranser, det samme gjelder for catamaranene som de produserer. Det er relatift små båter som blir produsert, beregnet på en til to personer bare. Det ser man igjen på prisene også, den minste båten går for ca 1600 Euro og den største catamaranen går for ca 7000 euro, ingen upris det for en seilbåt.

Da var vi kommet til veis ende for denne gangen. Men vi fortsetter videre så følg med.

Tags:

Del dette innlegget