EUROPEISKE BÅTPRODUSENTER 2

Da fortsetter vi rundturen til de forskjellige båt verftene i europa. Vi var en tur innom Tyskland i forrige artikkel, med stort sett store luxusbåter i sin produksjon. Da tar vi turen over til England og ser litt på hva de har og tilby der.

England

Norman Boats blir den første vi presenterer i dag. Etablert i slutten av 50 årene av Ernie Wheeldon, her ble det produsert mindre glassfiberbåter i størrelsen fra 14 fot opp til 32 fot. De hadde en grei oppgang i salget og utvidet prouksjonen i takt med etterspørselen, storselgeren Dejon 14 som de endret navn til Normann 14 ble produsert i over 7000 eksemplarer, men til tross for et godt salg gikk firmaet konkurs i starten på 80 tallet. Men fortsatt ser man båtene deres ute på vannet rundt omkring.

Mark L Edwards båtbyggeri ligger rett ved Richmond Bridge i London. Han har spesialisert seg på trebåter, produksjon av egene modeller og reperasjoner av stort sett det som er av trebåter.

Han er viden kjent for sine reproduksjoner av gamle båter som The Royal Barge Gloriana og The Royal Shallop Jubillant med flere.

Fairline Boats ligger i Northamtonshire og ble etablert i begynnelsen av 60 tallet av Jack Newington. Her finner man litt mere lukseriøse båter igjen, fra 43 fot og opp til 79 fot. Igjen oster det av luksus, dette er ikke noen familie båt for en vanlig arbeider nei. Det produseres to forskjellige serier her, Targa med seks forskjellige modeller og Squadron med fem modeller.

Neste blir Oyster Marine med tilholdsted i Ipswich, ettablert på tidlig 70 tallet av Richard Mathews. Det er stort sett seilbåter som blir produsert her, med de har også noen modeller med motorbåter og tilby. Her er det en del varianter og velge mellom når det gjelder prisklasse, så man kan nok finne en båt som passer for de fleste her.

LaserPerformance er opprinnelig Canadisk men har en avdelig i Northamton, det ble til i Canada i slutten av 60 tallet av Bruce Kirby og Ian Bruce. De hadde ideene men ikke midlene så de måtte  ta med seg sine ideer til eksisterende båtbyggere som de klarte og lage gode avtaler med. Her er det snakk om små seilbåter til fritid og til konkuranser. Her finner man helt klart sin første seilbåt som passer både lommebok og de kvalifikasjoner i seiling om man har.

Så tar vi turen til Freeman Cruisers i Oxfordshire, etablert av John Freeman på slutten av 50 tallet. Her kan man finne greie fritidsbåter for familieturer ute på vannet, med båter på mellom 22 og 27 fot som har en grei prisklasse som passer de fleste familier og med over 28 forskjellige modeller har man et godt utvalg. Selv om produksjonen stanset i begynnelsen av 80 tallet så finner man disse båtene rundt omkring i de Engelske farevann. Man ser også at deres web side fortsatt er oppe og går, så det er fult mulig og få tak i reservedeler til disse båtene.

Tags:

Del dette innlegget