Langs den Norske kysten

Norge har jo en veldig lang kystlinje og ett stort havområde som det kryr av forskjellig typer skips trafikk på. Vi har jo en gang i tiden vært oppe i en av de største sjøfarts nasjoner i verden og har benyttet oss av alle de mulighetene man har der ute på havet. Frakt av varer, fiske, hvalfangst og persontrafikk har foregått i alle år og kommer nok til å fortsette ganske mange år til.

Hurtigruta

En av de største og viktigste fergerutene vi har her i landet er Hurtigruta som går mellom Bergen og Kirkenes med flere havneanløp underveis. I dag heter selskapet Kystruten Bergen- Kirkenes. Det hadde vert mange som hadde fraktet post, varer og mennesker på denne distansen lenge men man så behovet for faste ruter og tider. De som drev med denne transporten til å begynne med hadde ikke noen faste ruteplaner.

Hurtigruta

Regjeringen hadde ett ønske om å få satt opp faste ruter sånn at folk hadde faste tider å forholde seg til. De la opp en anbudsrunde først på Trondheim- Tromsø- Hammerfest uten den helt store oppslutningen som de hadde håpet på. Det er jo ikke akkurat noe særlig kosevær på denne distansen på høst og vinterstid og med under 30 fyrtårn underveis ble mange usikre på denne ruten. Men en som viste stor interesse var forretningsmannen, politikeren og skipsføreren Richard Bernhard With og hans dampbåt DS Vesteraalen startet opp med fast rute i 1893.

Først ble det Trondheim – Hammerfest som fikk daglige avganger før de utvidet til Bergen- Kirkenes. Denne turen tok en uke å gjennomføre og det ga ruten navnet Hurtigruten. Det er ikke mye som stopper disse båtene i dag, det skal utrolig røft vær til før de velger å innstille noen avganger.

Museet

Historien om Hurtigruten er jo ganske lang og mange har lenge ønsket seg ett eget museum som handler om nettopp Hurtigruten. Det fikk de i 1993 og planene hadde la blitt utarbeidet i over ti år før de endelig kunne åpne. Det er i dag stiftelsen Hurtigrutemuseet som drifter og har ansvaret for det som skjer der og beliggenheten er jo også historisk på en måte. Plassen museet ligger på heter Richard Withs Plass som er oppkalt etter det man mener er Hurtigrutens far.

Museet

Museet ble åpnet nøyaktig på 100 års dagen for den første turen som ble gjort av DS Vesteraalen og det var den gangens samferdselsminister som var Kjell Opseth som sto for del offisielle åpningen. I dag har de fått skipet MS Finnmarken som Hurtigruten tok ut av trafikk på grunn av alder og de skal da bygge om båten til å bli en del av museet. Det har nå blitt satt på land og man har bygd ett midlertidig tak over skipet som skal hindre det i og forfalle for mye mens man blir enge om hvordan man skal bevare skipet best mulig. Man har nå blitt enige om å bygge ett permanent bygg for skipet, ett vernebygg blir det kalt.

Tags:

Del dette innlegget