Racing for nybegynnere

Det er mange typer båter ute på markedet. Alt fra små joller til enorme yach`er. Jeg begynner og se på de minste båtenes om er beregnet til å kjøre racing med – helt fra nybegynner klassene og videre oppover.

ZAPCAT RACING

Da skal jeg ta for meg litt om speed båter. Begynner da med Zapcat racing. Det begynte i begynnelsen av 80 tallet i Sør Afrika og ble raskt en populær sport. Den ble startet av badevaktene som brukte redningsfartøyene til og holde uofisielle race, som fort ble en suksess og utviklet seg til det som er i dag. Etterhvert kom den til New Zealand og i 2001 til England hvor det fort ble en stor suksess. En litt unik sport da alle deltagerne stiller med samme type utstyr. Båt typen er en katamaran med vekt under 150 kilo. Motoren er en 50 hk outboard med en fart på ca 75 mph. Den oppereres av to personer pilot og co pilot. Racene foregår nær land med relativt korte repeterende runder. Det er vel en viktig årsak til at den har blitt så populær sport for pulikum som lett kan følge hele racet på nært hold. Det er heller ikke en dyr sport for de som gjerne vil prøve seg på dette. En startpakke, klar til race ligger på mellom 3.500 – 8.500 pund. Lisense, inngangs penger, drivstoff, medlemskap og personlig utstyr koster fra 350 pund. Dette kan du også finne litt av ute på bruktmarkedet for ca 50 pund. Racene sendes hver uke på tv i England, så at det er en populær sport er det ingen tvil om.

Det arrangeres stadig nybegynner kurs hvor man også kan få en personlig trener. For og kunne stille til start i England trenger man RYA Powerboat nivå 2 sertifikat og ha gjennomgått et nybegynnerkurs. Alderen på fører er 17 år og for co pilot er det 16 års grense. Løpene stilles i flere klasser, Formula 1, 2, 3, 4. Formula 500, formula future class 1, 2, 3, 4 som er for de yngste. River maraton, river maraton jetboat og pro stock for å nevne noen. Det er strenge regler for førerne, det foreligger en 394 siders regel bok som man må forholde seg til. Så man får en del og sette seg inn i før man begynner og konkurere.

SMÅ BÅT RACE

Det er flere klasser i det som kalles små båt race. Jeg ser da litt på rundbane. Rundbane kjøres på innlandsvann eller i indre havner der banene er på fra to til seks svinger. Lengden på banene er fra 1200 til 1800 meter. Det kjøres etter antall minutter eller antall runder. Klassene er delt opp etter skrog og motorstyrke. Alle klassene har begrensing på trimming noe som gjør at det stilles noenlunde likt for alle. Det konkureres i katmaran klassen og i v bunns båter. Her er aldersgrensen satt til 13 år for debutanter. De forskjellige klassene det stilles opp i er, GT 15, V 25, GT 30, Thundercat, F4S, F2 og F1. Dette er klasser som det er vanlig å kjøre i Norge. Det var litt om små båt race. Jeg kommer nærmere inn på de forskjellige klassene neste gang, så følg med videre.

Tags:

Del dette innlegget