Svenske båtmerker

Jeg har allerede sett på noen av de norske båtprodusentene. Så da tenkte jeg at jeg kunne kikke litt over landegrensene og se på hva våre nordiske venner har å by på, og hvordan de båtene finner sin vei tilbake til Norge. Det er jo en del import av båter til Norge så også de nordiske merkene er representert rundt omkring i norske farvann.

Sverige

Jeg tar først turen over til «søta bror» og se litt på noe av det de har å tilby av båtmerker. Og den første jeg finner er; CRESCENT BOAT som har ett godt utvalg av forskjellige båt typer å tilby. Små robåter, båter beregnet på sportsfiske, daycruisere, snekker og båter for de som liker litt ekstra fart. Noen av de mindre robåtene går under navn som Lågen, Flexi, Bufo og Panda osv. Sportsfiskebåtene har fått navnene Salomon, Hanø, Argo, Bjørnen osv. Daycruisere med modeller som 650 DC, 535HT Classic, 620 Dorado Greyline Gemini osv. Type snekker med modeller som Allure 17 til Alure 26. Crescent Boat ble etablert i 1957 i Monark. Dagens produksjon foregår derimot i Varberg. Båtene ble i starten produsert i tre, men de begynte etterhvert og experimentere med glassfiber og polyester som de utelukkende bruker i dagens produksjon.

CR & REGINA YACHTS er ett merke som består av luxeriøse seilbåter. Det ligger i Henån, noen kilometer utenfor Udevalla. Firmaet ble grunnlagt i 1989 og er ett familie eid selskap som eies av Rutgersson familien.

Dette er som sagt luksuriøse og dyre båter med høy kvalitet på alt fra det spesielle tre interiøret til det tekniske utstyret. FORBINA båtene har blitt produsert i ca 25 år av Gøran Forsberg. De holder til i Karlstad i nordre delen av Vænern. Båtene er av typen cabincruisere som har navnet Forbina. De blir produsert i seks forskjellige modeller fra 6,5 meter til 12,85 meter. De blir levert med motorer fra 190 hk til 2x 225 hk. HALLBERG- RASSY er neste merke, det ble opprettet i 1943 i Kungsviken ved Orust som også ligger rett utenfor Uddevalla av Harry Hallberg. Dette er som CR & REGINA båtene luxeriøse seilbåter. Her ble også de første båtene bygd i tre, det ble først i 1963 satt igang ett pioner prosjekt med plastbåtene, noe som ble en suksess. Det ble i 1972 til at Hallberg og Hassy slo seg sammen og utviklet flere nye båtmodeller. Det blir i dag produsert ni forskjellige modeller fra 310 på 9,5 meter opp til 64 som er deres flaggskip på 19,85 meter.

FANTASI-YACHT som ligger i Uddevalla har et litt bredere utvalg av båter. Det ble etablert i 1942 og har på den tiden bygd ca 350 båter fra små joller til 80 fots yachts. Så her finner du båter i alle prisklasser. MALMØ YACHTS ligger også utenfor Uddevalla. Det ble startet av Johannes Olsson i 1939 og overtatt av hans to sønner i 1963. Her ble også i produksjonen utelukkende brukt tre, og senere kom det plastbåter. Det ble kjøpt opp av Bob Erixon i 2008 og er i dag med i en kjede av firmaer som HP 10.30, Techno yacht og Farr Cruising yacht. Det var noen av de Svenske båtprodusentene, jeg fortsetter videre i neste artikkel hvor jeg ser på det Finske markedet.

Følg med videre.

Tags:

Del dette innlegget